Næringsliv i Østfold og Follo: Hvor kommer bladet ut? | Les bladet digitalt

Østfold og Follo:

De fleste som driver en virksomhet frykter virus og at datahackere skal ødelegge filer og maskiner. - Forsiktighet, oppdatert programvare og gode antivirusløsninger er ofte redningen, sier innehaver av Cage Data AS i Moss, Åge Lødøen.

Lødøen har vært i bransjen lenge og har sett mye rart på norske datamaskiner helt fra tidlig 90-tall. Han tror mange undervurderer risikoen ved å ikke oppdatere og oppgradere egne maskiner og systemer. Det gjelder både store og små bedrifter.

Alvorlige angrep

- Filer og innhold på datamaskiner er like viktige uansett størrelse på bedriften. Har man behov for innholdet på datamaskinen, og det har jo de fleste, bør man beskytte det mot virus og inntrengere. I dag er «spyware» og ikke minst «ransomware» noe av det verste, og det er lett gjort å gå i fella, hvis man ikke er våken og tilstrekkelig beskyttet. «Ransomware» betyr at noen kommer seg inn i maskinen din, krypterer alt innholdet og krever penger for å sende deg koden som løser krypteringen. Føler man seg utrygg og usikker på hvordan man beskytter seg mot slikt, er det fornuftig å inngå avtale med en profesjonell leverandør. De går gjennom systemene i bedriften og installerer den beskyttelsen som er nødvendig, sier Lødøen. Han er lite imponert av gratis antivirusprogrammer man finner på nett.

- De beskytter kanskje 60-70 prosent, og hvis det er tilstrekkelig, kan man bruke det. Men de fleste ønsker vel en bedre beskyttelse enn dette? Ingen systemer beskytter 100 prosent, da det hele tiden blir utviklet nye trusler. Man bør velge de beste sikkerhetsløsningene på markedet og høre på gode råd.

De fleste går dukken

Cage Data AS har eksistert siden 2000 og har i dag et trettitall faste oppdragsgivere, både store og små bedrifter. Bedriften er totalleverandør av IKT til små- og mellomstore bedrifter og tilbyr tilgjengelighet, kreative og raske løsninger og hyggelige priser. Kundene får nyte godt av telefon- og nettsupport, chat-tjeneste, fjernstyring og et system som gjør at Cage Data kan se når ting er i ferd med å gå galt.

- Det sies at 80 prosent av bedriftene som opplever alvorlig datakrasj, uten å ha back-up, ikke overlever dette. Så viktig er det å beskytte sine data, sier Åge Lødøen. Han har et par klare råd å gi alle som har tilknytning til nett, enten det er gjennom telefon, brett eller pc.

- Ikke klikk på linker i ukjente mailer, selv om det fristes med aldri så spennende innhold. Slipper du inn et virus, kan alt du har på maskinen gå tapt.

Les Østfold og Follo

Fikk du med deg denne?

Hos Kunnskapshuset BDT Viken gjør de ansatte alt de kan for å oppfylle de tre bokstavene i navnet: Behjelpelig, Driftig og Trygg.

Siste fra Buskerud, Asker og Bærum

DRAMMEN/KONGSBERG: Ramirent er Norges største utleier av maskiner og utstyr, og skaffer det du trenger, når du trenger det.

Les mer

Siste fra Romerike

Randstad har til enhver tid mer enn 1000 ansatte i arbeid i Norge. Fra 18. til 21. oktober kan du treffe noen av dem på stand D05-16 på Bygg Reis Deg.

Les mer

KONTAKT OSS

Viken Media AS
Tuneveien 2
1710 Sarpsborg

Tlf. 69 35 40 90

REDAKSJON / GRAFISK

Per-Kr. Aasen, 916 20 304
Heine Aasen, 926 49 329

SALG

Bjørn M. Akselsen, 957 80 678
Otto Chr. Trapness, 481 83 484
Linda Andreassen, 479 31 550
Ole Fredrik Fossum, 917 26 335
Morten H. Jensen, 455 00 439

FØLG OSS

Østfold og Follo: facebook.com/NæringslivØstfold
Romerike: facebook.com/NaringslivRomerike
Buskerud, Asker, Bærum: facebook.com/NæringslivBuskerud


LES BLADENE

issuu.com/b2b24