Næringsliv på Romerike: Hvor kommer bladet ut? | Les bladet digitalt

Romerike:

contentmap_plugin
Det har vært en kraftig vekst i lakseeksporten til det amerikanske markedet det siste året. Selskapet Salmosped AS på Fjellhamar ekspederer i dag 30 prosent av den norskproduserte laksen til utenlandske kunder.

Norges anstrengte handelsforhold til Kina rammer fortsatt eksporten og dermed også Salmosped. Men den formidable veksten på det amerikanske markedet veier godt opp for nedgangen. Sykdom på laksen fra Chile har ført til stor etterspørsel etter norsk fisk i USA.

- Tradisjonelt har vi vært sterke på nettopp fjerne Østen, men nå har både det amerikanske markedet og Midtøsten kommet sterkere, forteller daglig leder i Salmosped Morten Svendsen. I løpet av de siste 20 årene har han vært med på å starte de to største aktørene innenfor flytransport av laks fra Norge. Først etablerte han Quality Cargo, som ble kjøpt av DHL for noen år siden. Deretter startet han Salmosped AS som på seks år har tatt en markedsandel på 30 prosent.

Engasjerte medarbeidere

- En del av suksessen vår må tilskrives lakseeksportørenes, altså våre kunders økning, der vi har hengt med på lasset. Men det er ingen selvfølge å håndtere en slik økning til kundenes tilfredshet. Det er knallhard konkurranse og dermed fare for å bli utkonkurrert på pris. Men vi er gode på praktiske løsninger og har lært oss å se kundens behov. Vi lytter til kundene og har en fantastisk gjeng med pliktoppfyllende og engasjerte medarbeidere. Uten deres fantastiske innsats hadde dette aldri blitt noen suksess, sier Svendsen.

Med bil til London

Eksportøkningen til USA har skapt noen utfordringer for speditørene. I dag er det for dårlig direktekapasitet mellom Gardermoen og det amerikanske kontinentet, og for en ferskvare som laks kan det by på problemer.

- Vi er faktisk nødt til å transportere noe av laksen med trailere til London for flyfrakt derfra i stedet. Det er etablert noen nye ruter på Gardermoen den siste tiden, men langt fra nok til å dekke behovet for lakseeksporten. Produksjonen av laks øker fortsatt og transportbehovet til USA og fjerne Østen blir stadig større, sier Svendsen.

Krav til pålitelighet

Salmospeds jobb som speditør går ut på alltid å finne de beste alternative rutene for fisken, sørge for at alle dokumenter er i orden og at varene blir tatt imot av kunden i den andre enden. Det er mye som skal klaffe, og det hender det blir forsinkelser eller at andre uforutsette ting kan oppstå underveis. I tillegg til fisk sender de også kongekrabbe fra Norge, og de skal være friske og levende når de kommer frem, ellers har de ingen verdi.

- Vi jobber med ferskvare noe som stiller helt spesielle krav til nøyaktighet og pålitelighet, sier daglig leder Morten Svendsen i Salmosped.

Les Romerike

De fem nyeste

MYSEN: Arkitektkontoret Arkama as på Mysen jobber med et bredt spekter av oppgaver innenfor arkitektfaget for offentlig og privat sektor.

Les mer

Fikk du med deg denne?

Mitt Sentralbord AS på Hønefoss leverer personlig service gjennom sentralbordtjenester til bedrifter over hele landet.

Siste fra Buskerud, Asker og Bærum

DRAMMEN/KONGSBERG: Ramirent er Norges største utleier av maskiner og utstyr, og skaffer det du trenger, når du trenger det.

Les mer

Siste fra Østfold og Follo

MYSEN: Arkitektkontoret Arkama as på Mysen jobber med et bredt spekter av oppgaver innenfor arkitektfaget for offentlig og privat sektor.

Les mer

KONTAKT OSS

Viken Media AS
Tuneveien 2
1710 Sarpsborg

Tlf. 69 35 40 90

REDAKSJON / GRAFISK

Per-Kr. Aasen, 916 20 304
Heine Aasen, 926 49 329

SALG

Bjørn M. Akselsen, 957 80 678
Otto Chr. Trapness, 481 83 484
Linda Andreassen, 479 31 550
Ole Fredrik Fossum, 917 26 335
Morten H. Jensen, 455 00 439

FØLG OSS

Østfold og Follo: facebook.com/NæringslivØstfold
Romerike: facebook.com/NaringslivRomerike
Buskerud, Asker, Bærum: facebook.com/NæringslivBuskerud


LES BLADENE

issuu.com/b2b24