0
0
0
s2smodern
Minera AS produserer elektriske komponenter til hele Skandinavia. Nå har de flyttet inn i nye og hensiktsmessige lokaler på Årnes og ser lyst på fremtiden.

Det er ingen selvfølge at plastartikler blir produsert i Norge, men Minera AS er storleverandør til Schneider Electric og har siden starten i 2002 vært konkurransedyktige, og ikke minst levert kvalitetsprodukter til et krevende marked. Bedriften er en videreføring av produksjonsdelen hos Norwesco, som ikke lenger har egenproduksjon av elektrisk materiell.

Manuelt arbeid

- Det er fortsatt gode tider, men også stadig mindre marginer i bransjen, og vi er nødt til hele tiden å gjøre effektiviseringstiltak. I dag støper vi på elleve maskiner nærmest kontinuerlig, og denne delen av produksjonen er lite arbeidskrevende og dermed effektiv. Men det er mye manuelt arbeid når det gjelder monteringen. Her er det mye å hente i årene fremover, sier daglig leder Svein Breibyhaugen. Han har lang erfaring fra Norwesco og kjenner bransjekravene fra innsiden.

Større trøkk

Minera er en privateid bedrift som hele tiden har levert gode resultater. Bedriften eier alle produksjonsmaskinene og alt verktøyet som blir benyttet. De har en svært liten administrasjon på to personer, eller i praksis halvannen, da produksjonsleder Stig Arne Johansen ofte jobber i produksjonen eller på lageret.

- Ikke minst i høst har det vært mye jobb. Vi har hatt et enormt trøkk siden i sommer, sier Johansen.

Alt går til Sverige

Siden franskeide Schneider Electric er den desidert største kundene hos Minera er hverdagen preget av internasjonale kontakter. Samtlige bestillinger kommer fra Frankrike, mens det meste av det de produserer kjøres til Örebro i Sverige med én, noen ganger to fullastede trailere hver uke.

- Våre produkter selges over hele Europa, men det er Sverige og Norge som er det største markedet for våre takbokser og veggbokser, sier Breibyhaugen.

Masseproduksjon

Selv om elektriske komponenter er de store produktene hos Minera støper de alt fra små tannhjul i plast til større deksler på maskinene som har fra 25 til 160 tonns trykk.

- Vi merker godt svingningene i byggebransjen, men i hele høst har det vært mer å gjøre enn normalt. Det er gode nyheter for oss som er gode på masseproduksjon i store serier, selv om vi kan ta oppdrag helt ned i 10-100 enheter, sier Svein Breibyhaugen.