0
0
0
s2smodern
Energiforbruk og miljø er to viktige faktorer når bygg og anlegg skal varmes opp.

– Vår ”grønne” byggvarme er et konkurransedyktig, CO2-nøytralt alternativ til den fossile varmen som tradisjonelt brukes i større byggeprosjekter eller til midlertidig oppvarming av bygg, sier Norsk Bios Henrik Kjæreng.

Stadig flere etterspør fossilfrie løsninger, og signalene fra myndighetene går i retning av strengere krav på dette området.

– Vi leverer både vannbåren og luft-til-luft varme basert på norsk bioenergi som varmekilde. Hvert pelletsanlegg leverer 500 kilowatt eller 150 kW og vi monterer flere anlegg når behovet er større.

Da de nye LHL-klinikkene ble reist på Gardermoen Campus hadde Norsk Bio tre pelletsanlegg gående, som leverte varme til den 37.000 m² store byggeplassen.

Grønt, men ikke dyrt

Selv om det grønne skiftet også treffer byggebransjen, er likevel pris ledestjerne, når innkjøp skal gjøres.

– Løsningene Norsk Bio leverer er i mange tilfeller billigere enn fossile alternativer. Det var viktig for oss å utvikle produkter og løsninger som ville være konkurransedyktige uansett hvor miljøfokusert markedet ble, sier Kjæreng.

Norsk Bios avanserte styringssystem gir en jevnere varmefordeling og temperaturen kan reguleres ved hjelp av fjernstyring. En positiv bieffekt av det vannbårne varmesystemet er at bygg tørker raskere. Dette skjer fordi viftekonvektorene, som blåser ut varmluft, gir en jevn og god varme uten fuktighet. Det gir også arbeiderne et bedre innemiljø i byggeperioden.

– Det er en totalpakke vi leverer. Den inneholder alt utstyr, opprigging, vedlikehold og justeringer underveis i byggeperioden. Målet er å tilby byggeprosjektet bekymringsfri varme under oppføring av bygget. Fyrkjelen demonteres etter avsluttet byggeperiode og flyttes til neste byggeprosjekt, forteller Kjæreng.

I løpet av 2018 vil Norsk Bio ha 20 vannbårne enheter og 30-40 luft til luft anlegg.

– De nye vannbårne anleggene blir fysisk enda mindre, men med samme effekt, og er ideelle for byggeplasser i byer, sier Henrik Kjæreng.

Veldig imponert

– Jeg har aldri sett et slikt anlegg i bruk tidligere og er veldig imponert, sier Patrick Svensson, som er anleggsleder hos Ø.M. Fjeld, en av Østlandets ledende byggentreprenører. Svensson har vært i anleggsbransjen siden han var 16 år, og roser Norsk Bios løsning.

– Anleggsbransjen er svært opptatt av miljø. Norsk Bios vannbårne varme er en stabil og smidig løsning, som enkelt justeres. Når behovet endrer seg gir vi beskjed, og Norsk Bio løser dette raskt, sier Svensson.