fbpx
Naringsliv.no
 

Har du en idé om å konstruere et skip, en bro eller annet i kompositt, er det FiReCo du skal kontakte. De tegner, beregner og planlegger sammen med deg, og peker til produsenten som passer til ditt prosjekt. I år jubilerer de, og har mer å gjøre enn noen gang.

Fredrikstadbaserte FiReCo jobber innen rådgivning for militærfartøy, hurtigbåt, offshore, aquakultur og infrastruktur, men driver også med forskning og utvikling.

– Vår kunnskaps- og erfaringsbase omhandler hele verdikjeden: fra inngående kjennskap om bruk av standarder, regelverk og forskrifter, via avanserte statiske og dynamiske konstruksjonsanalyser til moderne produksjonsteknologi. Dette gjør at vi kan tilby pålitelige og kostnadseffektive tjenester til våre kunder. FiReCo kan bidra i alle faser av et prosjekt - fra innledende mulighetsstudier og material evalueringer, via innledende design og konstruksjonsfaser til byggeoppfølging, verifikasjon og sluttdokumentasjon, forklarer Alf Egil Jensen, daglig leder i FiReCo AS.

Bred kompetanse

De startet opp i 1991, og feirer i år 30 år. 

– Det hele startet da det den norske marine skulle bygge egne minesveipere i 1991. Et Bergen-basert selskap hadde i oppdrag å finne frem riktige skrogplattform for marinen, og trengte hjelp til konstruksjon. Siden har vi utviklet oss videre, og kan tilby rådgivning innen militærfartøy, hurtigbåt, båt, offshore, aquakultur og infrastruktur.

Den gang var de to, nå er de 12, med lang erfaring og høy kompetanse. Tre har doktorgrad, seks er sivilingeniører og de resterende har bachelor eller lignende.

Kompositt

Det handler stadig mer om prosjekter innen brobygging og aquakultur - store konstruksjoner som skal bevege seg eller flyte. Her har de opparbeidet seg stor kunnskap om kompositt - et veldig lett materiale som ikke korroderer, som tåler kjemikalier og har lang levetid.

– Om du har en ide om et skip, en bro eller annet i kompositt, kom til oss. Da tegner, beregner og planlegger vi hvilke materialer som er best for ditt prosjekt, og peker til riktig produsent. I tillegg lager vi anbud til aktuelle produsenter, som så kan sende inn sine tilbud.

Lokalt forankret

Komposittene de spesifiserer har forskjellige egenskaper avhengig av hva det skal brukes til, men fellesnevneren er at materialene er veldig lette, stive og med en relativt høy grad av formingsfrihet. I tillegg har FiReCo alltid drevet med branntekniske vurderinger og analyser i forbindelse med komposittmaterialer. Materialene er i seg selv brennbare slik at brannrisiko må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

– Brannrisiko er viktig, men ekstra viktig i båter, og ikke minst for passasjerbåter. Vi har selv en liten testovn der løsninger testes i småskala før det testes i større laboratorier. I tillegg utfører vi rene materialtester hos en av våre samarbeidspartnere, Kiwa Inspecta i Moss, for å gjøre det kostnadseffektivt og lett å følge opp. Vi har f.eks. utviklet brannhemmende panel til bl.a. MTB og minesveipere, samt spesialdesignet beskyttelse mot prosjektiler for militære kjøretøy.

Mange av prosjektene og hvem som er kunde kan de ikke snakke så mye om, da mange prosjekter er taushetsbelagt, men lokalt samarbeider de med Hydrolift, Goldfish, Biobe, Re-Turn, HPC, Nexans, Rotostøp, Cowi, Multiconsult, Rambøll, HiØ og Sleipner, for å nevne noen.

Du har garantert sett produkter de har vært med å utvikle – som gangbrua i Fredrikstad eller kunstverket til Askim kommune ved E18.


FiReCo

  Storgata 15, 1607 Fredrikstad

  69 38 33 88

  www.fireco.no


 Her finner du oss


Klikk en emneknagg for å lese mer: