Varme og ventilasjon for fremtiden

0
0
0
s2smodern

Fornuftig bruk av varme og ventilasjon er avgjørende for redusert energibruk i fremtiden. Nilan AS i Råde leverer i dag kombinasjonsløsninger som oppfyller fremtidens krav til et sunt inneklima.

Fornuftig bruk av varme og ventilasjon er avgjørende for redusert energibruk i fremtiden. Nilan AS i Råde leverer i dag kombinasjonsløsninger som oppfyller fremtidens krav til et sunt inneklima.

Nilan er i utgangspunktet et dansk selskap som har vært på markedet med innovative løsninger siden 1974 da selskapet ble startet i en garasje med en avtrekksvarmepumpe som første produkt. Denne er faktisk på markedet også i dag, men i noe modernisert utgave.

Tre ansatte

Nilan er store i en rekke europeiske land, ikke minst i Tyskland og hjemlandet Danmark, men også i Norge begynner produsenten å markere seg stadig sterkere. Merket har vært i Norge i 20 år, men det har vært en markert økning i aktivitetene siden etableringen av Nilan Norge AS i 2012. Nå har dette selskapet tre ansatte som betjener hele landet og omsetter for mellom 18 og 20 millioner kroner i året. Vekstplanene er imidlertid klare.

Energibesparende

- Jeg håper vi om fem år har flyttet inn i eget bygg og har utvidet virksomheten ytterligere. Vi har behov for ytterligere en selger og en teknisk tegner for å nå våre mål om en omsetning på 30-40 millioner kroner, sier daglig leder Per-Erik Hansen. Han brenner for energiøkonomisering og er stolt av produktene han i dag kan tilby det norske markedet.

- Vårt fokus er å alltid ligge i forkant av den teknologiske utviklingen, slik at vi kan produsere noen av de mest energibesparende ventilasjonsanlegg og varmepumper på markedet, sier Hansen. Han mener Nilan langt på vei lykkes med dette. Nå er han glad norske myndigheter vil kutte co2-utslippene med 40 prosent innen 2030.

Tilfredsstiller krav

- Norge er et oljeavhengig land, og vil trolig være det i mange år fremover. Likevel må vi se lenger inn i fremtiden, og da trenger vi miljøvennlige og energibesparende løsninger for å nå utslippsmålene. Nilan Norge leverer i dag løsninger der aggregatene tilfredsstiller alle krav til effektivitet, og våre løsninger vil spille en rolle i arbeidet mot lavere utslipp, sier Hansen.

Unik kombinasjon

Nilan har spesialisert seg på kombinasjonsanlegg som løser både ventilasjon, kjøling og oppvarming i ett og samme aggregat. De intelligente anleggene samarbeider med ulike tider på døgnet, forskjellige årstider og værforhold, slik at man kan sikre et stabilt inneklima med minimale driftskostnader året rundt. Det foregår slik at et aktivt varmegjenvinningsaggregat med kjøling fjerner den varme fuktige luften og tilfører temperert luft til bygget. Partikler, lukt og fukt blir fjernet, og resultatet er et behagelig inneklima. Til og med energien i utblåsningsluften gjenvinnes og overføres til innsuget via en kombinasjon av passive varmegjenvinning og en varmepumpe.

Unik kombinasjon

Nilan har utviklet en kompaktløsning, hvor ett aggregat løser både ventilasjon, kjøling, oppvarming og produksjon av varmt tappevann. Aggregatet styres i forhold til tid, værforhold og brukerbehov slik at et stabilt og behagelig inneklima oppnås. Alt dette med fokus på minimale driftskostnader og energioptimalisering. Ventilasjonsvarmepumpen fjerner varm fuktig luft og benytter energien i denne til temperert tilluft i den kalde årstiden. Når det er varmt ute benyttes energien til å senke temperaturen på tilluften. I tillegg produserer også ventilasjonsvarmepumpen varmt forbruksvann. Aggregatet trekker ut partikler, lukt og fuktighet og gir et optimalt inneklima i boligen.

Norske varmtvannstanker

- En liten kuriositet er at aggregatene som blir levert til Norge inneholder rustfaste varmtvannstanker fra den norske produsenten Oso, fordi utenlandske tanker ikke tåler vår vanntype så godt. Vannet er mer kalkholdig i utlandet og tankene er tilpasset dette. Det betyr at Oso eksporterer tanker til Danmark, der de blir montert inn i aggregatene og importert til Norge igjen. Det er kun Nilan Norge som forhandler disse aggregatene med rustfaste tanker.