Skanska Asfalt viser vei i Østfold

0
0
0
s2smodern

Skanska Asfalt AS i Halden er noe så sjeldent som en prisbelønt asfaltleverandør.

I fjor vant Skanska Asfalt AS i Halden prisen for Årets asfaltjobb i Norge. Nå utarbeider de en ny og mer miljøvennlig asfalt som holder lavere temperatur. Skanska viser gjerne vei på flere måter.

De siste årene har asfaltprodusenten brukt mye tid og ressurser på å forbedre kvaliteten på egne produkter. Skanska både produserer og legger asfalt selv i Østfold, med utgangspunkt i anlegget utenfor Halden. Målsettingen er hele tiden å levere den beste asfaltmassen til best pris.

God start på 2015

- Det var dessverre ikke helt topp kvalitet på produktene da jeg kom hit, sier nåværende distriktssjef Andreas Westander. Han var heller ikke fornøyd med lønnsomheten. Nå er begge deler økt betydelig, og Skanska Asfalt ser lyst til fremtiden. Ikke minst takket være den starten de har fått på inneværende år.

- Vi har aldri hatt en bedre inngang til sesongen. Mye skyldes en mild vinter, og at mange entreprenører, som er våre kunder, har kommet tidlig i gang, men også at vi leverer gode produkter, sier prosjektleder Henrik Engh.

Viktig statskontrakt

Skanska Asfalt har Statens Vegvesen som sin store kunde, og cirka halve driften er basert på kontrakter med den statlige aktøren. Gleden var stor da de for kort tid tilbake vant en ny kontrakt for inneværende sesong. Kontraktsverdien er på 39 millioner kroner, og omfatter produksjon og legging av cirka 50 000 tonn asfalt på Østfolds veier og bruker. Totalt sett regner Skanska med å legge 130 000 tonn før sesongen avsluttes nærmere vinteren. Utover vegvesenet er Halden kommune og private entreprenører de største kundene.

- I vår bransje er det viktig å få jobben gjort i sesongen, som vanligvis strekker seg fra påsketider til nærmere november. Resten av året er det ganske stille, sier Westander.

En motivasjonsfaktor

Prisen Skanska Asfalt vant i fjor blir hvert år delt ut av Norsk Asfaltforening. Skanska hadde som mål å vinne prisen i 2015, men allerede i fjor var de best.

- Vi satte til og med uoffisiell norsk rekord i lav risikoandel. Det er nemlig om å gjøre å levere et homogent dekke, med jevn temperatur og færrest mulig skjøter, da dette øker levetiden med opptil 40 prosent. Vår asfalt ble målt med varmekamera helt fra produksjonen i Halden til ferdig lagt veibane og vi vant ganske overlegent i konkurranse med prosjekt fra hele landet, sier Westander.

- Slike priser er kanskje ikke så viktige, men de blir en motivasjonsfaktor for alle vi som jobber her, sier produksjonsleder Morten Olsen.

Ny asfalttype

For oss som bare kjører på nylagt asfalt kan den se ut som den alltid har gjort. Likevel; det foregår utvikling av produktet kontinuerlig, og Skanska i Halden har eget laboratorium, der de følger produktet fra start til mål. Nå har de også testet ut en asfalt med lavere temperatur enn de tradisjonelle 150 grader som den har holdt frem til nå.

- Vi har klart å senke temperaturen med 25 grader, uten å forringe kvaliteten. Det betyr en bedre arbeidsdag for de som legger asfalt på veiene. De slipper å puste inn så mye damp og avgasser som tidligere, sier Westander. Redusert oppvarming gir reduserte utslipp av CO2.

Har også økt bruken av resirkulert asfalt betraktelig ifra 2013.

Tilbake til sykehuset

Skanska asfalterte i 2012 de første arealene ved det nye sykehuset i Sarpsborg. Nå er oppdragsgiveren Park & Anlegg så fornøyd at Skanska også får jobben med helikopterplattformen og resterende utearealer.