fbpx

Sparer både rør og kabler

Den nye supersugeren til Hydroclean i Moss sparer både rør, kabler og omgivelser.

For få uker siden ankom fylkets kraftigste supersuger Moss. Selskapet Hydroclean AS valgte å investere i en tysk kjempe av en maskin som sparer både rør, kabler og omgivelser der det må graves.

– Denne maskinen finnes det bare seks-syv av i Norge, og per nå ingen med denne kraften i hele Østfold. Maskinen til 5,5 millioner kroner suger og jobber seg gjennom grus-, jord- og leirelag med luft og vakuum som eneste hjelpemiddel. Alt styres fra en joystick, sier daglig leder Geir Even Elgaaen, som selv må prøvekjøre maskinen når han først får anledning. Han manøvrer både bil og utstyr trådløst fra et lite konsoll på magen. Vakuumsystemet er operativt helt ned til 50 meters dybde, og sugerøret drar gjennom 44. 000 kubikkmeter luft per time noe som gir en en utrolig sugeeffekt som hurtig drar med seg stein og jord eller andre sugbare masser.

Uten et spor

- For oss som jobber med dette, er det morsomt når det kommer en slik maskin på markedet. Det som tidligere ble gravd opp på gårdsplasser eller trange gater, kan nå suges opp i stedet. Det sparer både kabler, rør og annen infrastruktur. For ikke å snakke om gater og gårdsplasser. Når vi er klare med en jobb, vil det være lite synlig, mens en gravemaskin ofte setter dype og store spor etter seg, sier Elgaaen. Han startet Hydroclean for få år siden og har bygd opp virksomheten til å omfatte 12 ansatte og en biler og maskiner.

Får jobben gjort

Selv om timeprisen for supersugeren kan være noe høyere enn for en gravemaskin, vil man spare store beløp på å slippe overgravde rør og kabler, som i dag kan ligge bare en halvmeter under bakken. Maskinen suger bare opp det som er nødvendig for å få jobben gjort, deretter kan man tippe massene tilbake på plass igjen.

Vokser raskt

- Dette er framtiden, sier Elgaaen som har vært i bransjen i «alle» år. Hans oppdragsgivere er entreprenører og kommuner, og nå se han fram til flere oppdrag, ikke minst på grunn av den nye maskinen.

0
0
0
s2smodern

Siste fra Moss

Siste nytt fra NRK Østfold

 • 16 tatt i fartskontroll

  25.06.19 19 39

  UP gjennomførte i dag en laserkontroll i en 70-sone på Mosseveien i Fredrikstad, og det ble delt ut 16 forenklede forelegg. Høyeste hastighet ble målt til 91 km/t, det opplyser politiet i en twittermelding.

 • Se nyhetene 19:30

  25.06.19 19 18

 • Endringer i sendetid

  25.06.19 18 30

  Grunnet fotball-VM for kvinner går distriktsnyhetene fra Østfold i kveld 19:30, og ikke 18:50. De øvrige nyhetssendingene går til vanlig tid.