Vil ha tak på Østfold

0
0
0
s2smodern

Blikkenslagern Tak & Fasader sikter mot Østfold med sine 11 ansatte.

I 2012 tok Daniel Bjerk over firmaet Blikkenslagern Tak & Fasader AS. Nå har firmaet, som har sin base i Hølen, vokst til 11 ansatte og sikter mot Østfold.

– Med tilhold i Hølen ligger vi jo tett opptil Østfold. I Østfold er det korte avstander og bra veier. En kommer til de fleste områdene i fylket på kortere tid enn det tar å kjøre til Oslo, hvor 80 prosent av kundene våre er i dag. Dessuten er det i en del områder i Østfold få blikkenslagere. Spesielt i Fredrikstad hvor vi allerede har hatt flere oppdrag, sier Daniel Bjerk. 

Blikkenslagerfamilie

Daniel Bjerk kommer fra en blikkenslagerfamilie. Faren driver det 50 mann store A. Hansens Blikkenslagerverksted i Oslo. Det var også faren som i sin tid kjøpte Blikkenslagern Tak & Fasader AS, og ga firmaet til Daniel slik at han skulle forsøke seg på egenhånd.

Fra den spede starten i januar 2012, da firmaet holdt til i Brumunddal, har Blikkenslagern Tak & Fasade AS vokst til 11 ansatte. Det siste drøye året har firmaet holdt til i Hølen Næringspark, rett sør for Vestby.

– Veksten har vært god, og nå ligger vi der vi skal i forhold til antall ansatte, sier eieren som opprinnelig er fra Oslo.

– Da jeg flyttet til Son var det praktisk at firmaet også var i nærheten. Nå har jeg ikke mer enn ti minutter til verkstedet.  Flere av de ansatte har også vært med hele veien. De har vært fleksible og flyttet på seg. Vi har heller ingen planer om å flytte fra området, men har kjøpt tomt og håper at vi får bygd vårt eget verksted om ikke så lenge.

Alt fra A til Å

I løpet av et år legger firmaet om cirka 30 tak, i tillegg til en rekke andre service oppdrag. 

– Fokuset vårt har i stor grad vært rettet mot forbrukermarkedet, men vi ønsker nå også å satse mot næringsmarkedet.

– Med eget blikkenslagerverksted, moderne maskinpark og flinke ansatte har en stor fordel i at vi kan ta på oss oppdraget og vite at vi kan gjennomføre fra A til Å. De ansatte har all den kompetansen som trengs for at vi skal få gjort hele jobben uten å måtte engasjere andre. Det er ikke noe innenfor faget vi ikke kan levere. 

Å være blikkenslager er en sesongbetont bransje. 

– Det er roligere i de kaldeste og mørkeste vintermånedene, men i april eksploderer det skikkelig. Da går det i ett fram til jul. Men vi har faktisk klart å holde hjulene i gang også de siste vintrene, sier Bjerk.

Få blikkenslagere

Flere ansatte i Blikkenslagern Tak & Fasader AS er fra Polen, Finnland og Estland.

– Mye av årsaken til det er at det er mangel på blikkenslagere i Norge. Faget har dessverre blitt nedprioritert både av skolene og ungdom. De som havner på denne linja er ofte umotiverte uten ønske om å gå der. Dette er veldig synd, for blikkenslager er et av de siste skikkelige håndverkene vi har, sier Daniel Bjerk som oppfordrer ungdom til å ta denne utdannelsen.

– I dagens arbeidsmarked er det kamp om de fleste jobber. I denne bransjen er det sånn at alle firmaer søker etter faglærte. Etterspørselen er så stor at firmaene konkurrerer om arbeidskraften.

– Når det er sagt så er det minst like dyktige fagarbeidere i andre land. Jeg er veldig godt fornøyd med de jeg har her. Kommunikasjon kan selvsagt være et problem, men arbeidskapasiteten, og viljen til å brette opp ermene og ta i et tak er mye bedre. Dessuten vil de mer, og viljen til å lære seg språket for å jobbe i Norge er også stor. 

I tillegg er prosjektleder Raul Oras fra Estland. 

– Raul fikk jeg lurt over fra min fars firma. Jeg har fulgt med på Raul over en tid, og så hvilket potensiale han hadde, men som han ikke fikk brukt, smiler Daniel Bjerk og bedyrer at saken ikke har gått ut over familieforholdet.