Veidekke satser på plasstøpt betong

0
0
0
s2smodern

ÅS: Veidekke Entreprenør AS Follo/Østfold reduserer nå bruken av prefabrikkerte betongelementer og øker heller andelen plasstøpt betong.


Veidekke Entreprenør AS reduserer nå bruken av prefabrikkerte betongelementer og øker heller andelen plasstøpt betong. – Vi ønsker å gjenoppbygge vår egen kompetanse på dette området, sier distriktsleder Rune Andersstuen.

Veidekke på Ås dekker hele Østfold og Follo etter at distriktene ble slått sammen med naboene i distriktet for litt over ett år siden. Tanken om å øke egenproduksjon av plasstøpt betong er ikke ny, men av ulike grunner har det blitt med planene frem til nå. Noe av årsaken til at de nå gjennomføres er at Rune Andersstuen overtok som distriktsleder i april i fjor. Han kom fra Veidekke i Oslo, der plasstøpt betong har en helt annen plass i prosjektene.

Jevnere prisnivå

- I Oslo har dette hele tiden vært vanlig på de fleste prosjekter. Hvorfor utviklingen har gått i en annen retning i Østfold og Follo er vanskelig å si, men det er ingen tvil om at våre ansatte ønsket å snu dette igjen. Ved større egeninnsats på betong får vi bedre kontroll med prosjektene og vi blir mer fleksible og kan tilpasse og gjøre endringer på et mye senere tidspunkt i et prosjekt. Våre beregninger viser også at det ikke går ut over byggetiden, sier Andersstuen. Han legger til at prisen på prefab og plasstøpt ofte kan være ganske like, men at det bli enklere å holde et stabilt prisnivå nå.

- Prefab-elementer er ofte preget av prissvingninger avhengig av konjunkturene i byggebransjen. Det slipper vi nå.

God plattform

- Vi ønsker å satse på egne ansatte fremfor å kjøpe ferdigelementer i samme grad som før. Nå får også vi anledning til å ta inn langt flere lærlinger, noe som er bra for å videreutvikle kompetansen i selskapet. Vi var gode på dette før, og mye av kompetansen er fortsatt bevart. Derfor har vi en god plattform å starte på, men vi må rekruttere jevnlig for ikke å miste kunnskapen underveis, sier driftsleder Pål André Holt.

Godt forberedt

Veidekke Entreprenør Follo/Østfold skal snart i gang med første prosjekt, der de støper på plass framfor å montere elementer.

- Vi har to prosjekter på gang. Det første er et boligprosjekt i Drøbak og det andre er omsorgsleiligheter i Trøgstad. Dette blir en overgangsperiode for oss, da vi ikke er helt topptrimmet ennå. Men vi har strukturert opp lag og lagt opp rutiner og er godt forberedt, sier Rune Andersstuen.