0
0
0
s2smodern

KOLBOTN: Selskapet Wirescan på Kolbotn jobber med fremtidens teknologi innen målingsutstyr.

Wirescans LIRA-teknologi avslører nøyaktig hvor kabler trenger vedlikehold. Kraftleverandører som Vattenfall, Dong og Eon er kunder, og  nå jakter Wirescan testanlegg i det norske markedet.

Feil på elektriske kabler kan stoppe både landbaserte kraftleveranser, vind-, vann- og atomkraftverk, oljeinstallasjoner og togtrafikk. Nedetid er kostbar, men kan langt på vei unngås dersom kablene overvåkes regelmessig. Med god kunnskap om eget kabelnettverk får man gjort inngrep før feil oppstår, det er mulig å gjøre prioriteringer av vedlikehold i riktig rekkefølge og ikke minst planlegge investeringer.

–Teknologien vi benytter er utviklet ved Institutt for Energiteknikk (IFE) i Halden. Det er såkalt «ikke -destruktivt» målingsverktøy og er trygt å benytte, sier Morten Huseby i Wirescan.

Mange store kunder

Høy temperatur, fuktighet og stråling kan gjøre skade på elektriske kabler. LIRA-teknologien (Line Resonance Analysis) gjør at kabler kan overvåkes med stor nøyaktighet. Blant Wirescans kunder er Vattenfall, Dong, Eon og Total.

– LIRA-teknologien gir en indikasjon på om kabel er «gammel». Isolerte kabler lekker energi, når de blir gamle, sier Huseby.

Wirescan jobber med mange og store offshore- og vindprosjekter i Sverige, Danmark, Tyskland, England og Nederland. Nå rettes fokus på det norske lokalmarkedet.

Fremtidsrettet energiforskning

Dagens LIRA-løsning er utviklet av Wirescan og Adigo, men utviklingen stopper ikke der. Med støtte fra Norges Forskningsråd, og i samarbeid med SINTEF, utvikles det i disse dager en løsning som skal gjøre det mulig å gjøre en tilstandskontroll på kabler i drift. Store aktører som Siemens, Total og Schlumberger er også med i prosjektet, som sikter mot å utvikle løsninger for flere typer kabler og spenningsnivåer.

– Dette vil åpne opp for nye og spennende muligheter, samt at vi kan bidra i nett- og vedlikeholdsplanlegging til leveringssikkerhet og nedetidsminimering. Med over 36 000 km med aldrende kabel bare i Norge vil behovet for økt kunnskap om disse øke i årene som kommer, forteller Huseby.

Søker testanlegg

LIRA-teknologien finner endringer i de elektriske egenskapene i kabelisolasjonen og hvor skadene befinner seg. Wirescan kan detektere svakheter med en nøyaktighet bedre enn 0,3 prosent av kabelens lengde. Det betyr ekstremt mye for kunden, når kabelen er flere kilometer lang og kanskje ligger under vann eller er nedgravd i terrenget på land.

– Vi er ute etter testanlegg for forskning og videreutvikling. Hafslund samarbeider med oss, når vi skal gjøre en fullskala felttest av kabelanlegget hit til området vi selv har kontorer i, sier han.

Wirescan ønsker flere testanlegg, og søker kraftleverandører med lange distribusjonsnettkabler opp til 32 kV.

 

 

 

 

 

 

 

 

Siste fra Fredrikstad