0
0
0
s2smodern

ASKIM: Askim Stenindustri AS driver en av Europas mest moderne produksjonsbedrifter og tilbyr norske entreprenører rimelige benkeplater i naturstein og kvartskompositt.

Askim Stenindustri AS har investert nærmere 40 millioner kroner i en digitalisert og helautomatisert fabrikk og leverer benkeplater i stein til «østeuropeiske» priser.

Likevel importeres fortsatt steinprodukter til norske kjøkken fra Øst-Europa og Holland, til tross for at det finnes et fullt ut konkurransedyktig, industrielt alternativ på grensen mellom Sverige og Norge.

Da den digitaliserte og banebrytende fabrikken åpnet dørene i 2012 var det med fem ansatte. I dag er det 40 ansatte i Töcksfors like over grensen ved Ørje og de har mer enn nok å gjøre. Daglig leder Ragnar Kjeserud undrer seg likevel over at ikke flere norske entreprenører og forhandlere kjøper nærproduserte, kortreiste benkeplater, framfor å importere fra andre europeiske land. I dag havner 7 av 10 benkeplater i svenske kjøkken.

Avanserte systemer

- Vi regner med at mange fortsatt tar det som et faktum at skandinavisk-produserte varer er dyrere enn import fra Øst-Europa, spesielt når produksjonen tradisjonelt sett har vært arbeidskrevende og lite automatisert. Saken er imidlertid at vi har klart å utligne kostnadsforskjellen gjennom å investere i en av verdens mest moderne produksjonslinjer for benkeplater. Hos oss er det bare siste kvalitetskontroll og selve monteringen som krever manuelt arbeid. Resten av produksjonen styres av avanserte systemer, der det meste av informasjon programmeres i en strekkode som alle våre plater er forsynt med. Deretter leses kodene automatisk av og platene styres til skjæring, kapping, sliping og så videre, med svært begrenset bruk av menneskekraft, forteller Kjeserud.

Lite arbeidskrevende

- Vi produserer cirka 10 000 benkeplater i året og rundt 70 prosent av dette selges i Sverige. Resten sender vi med bil til Oslo og Østlandsregionen hver eneste dag. Vi kjører to skift i fabrikken, men det er kun 8 personer på jobb under hvert skift. Det viser hvor lite arbeidskrevende produksjonen er, sier fabrikksjef Dennis Gustavsson. De øvrige ansatte er ute og måler opp og monterer benkeplatene hos kunden. Han legger til at bedriften i fjor sommer etablerte en produksjonslinje nummer to, da pågangen og forespørslene ble for mange.

- Det er bare åtte slike anlegg i hele verden, mens vi er helt alene i Norden om en slik produksjonsform og effektivitet, sier Gustavsson.

Måtte over grensen

Askim Stenindustri AS som ble startet i 1923 driver fortsatt en større virksomhet i Askim, der de produserer og vedlikeholder gravsteiner, i tillegg til salg og bearbeiding av skifer, granitt og øvrige natursteinprodukter. Det er imidlertid store sesongsvingninger, og de valgte derfor å starte produksjon av benkeplater i naturstein og kvartskompositt for cirka 12 år siden for å få en jevnere pengestrøm. Dette ble en suksess, men da det skulle bygges ny fabrikk støtte eierne på problemer, ikke minst med tanke på norske vannavgifter. Det benyttes mye vann under kapping og polering av steinprodukter, og hjemkommunen var ikke villig til å fire på avgiftskravene.

- Vi ble tilbudt gratis vann i Årjäng kommune og dermed ble det etablering i Töcksfors i stedet. Nå har bedriften eget renseanlegg og gjenbruk av vannet. Bedriften har planer om å utvide virksomheten og har tomter både i Sverige og Norge, sier Kjeserud.

Samme pris som tre

Stein er et mye brukt materiale i benkeplater utenlands, men i Sverige og Norge har laminat vært dominerende i mange år. Prisen på dagens plater fra Askim Stenindustri ligger i samme prisområdet som prisen på en heltreplate, men har en helt annen holdbarhet.

- Naturstein er dessuten det mest miljøvennlige materiellet for slike produkter, når man tar hele livsløpet i betraktning med CO2 belastning, sier Ragnar Kjeserud. Han legger til at Askim Stenindustri AB er miljøsertifiserte gjennom ISO 14001.

- Vi er også ISO 9001-sertifiserte. Ikke mange i vår bransje kan skilte med det, sier han.

 

Siste fra Fredrikstad