Styrer store fjernvarmeanlegg fra Ski

0
0
0
s2smodern

SKI: Fra hovedkvarteret i Ski styrer Follo Fjernvarme AS sine anlegg i Lofoten, Flå, Kristiansand, Moss, Oslo og Bergen.

Fra hovedkvarteret i Ski styrer Follo Fjernvarme AS sine anlegg i Lofoten, Flå, Kristiansand, Moss, Oslo og Bergen.Hovedsentralen i Teglveien holder oversikt over både produksjon, effekt og eventuelle driftsforstyrrelser.

Olav Thon Gruppen overtok samtlige aksjer i Follo Fjernvarme AS i 2005, og da startet også utviklingen av anlegg andre steder i landet. Men hovedgeskjeften er fortsatt i Ski, der kommunestyret i 2001 vedtok tilknytningsplikt for alle nybygg og ombygginger over 300 kvadratmeter. I år skal den pelletsfyrte energiprodusenten levere 35 GwH varme og 10 GwH kjøling til sine kunder. Nå forbereder de seg på ytterligere utbygging, både i Ski og flere næranlegg andre steder.

Store prosjekter

- Det store prosjektet for vår del i år blir den nye Ski stasjon, der det skal varmes opp både på perronger og under gatesten. Det skal også bygges skole i sentrum og utvikles boligområder på Finstad de neste årene, noe som betyr økt produksjon for Follo Fjernvarme. Vi skal også levere til Diagonale i Oslo, der både TV2 og Vinmonopolet skal inn i tillegg til en rekke studenthybler, sier daglig leder Lloyd Lilleng. Han bekrefter at det er god tilgang på pellets, slik at energiproduksjonen kan gå som planlagt hver eneste dag.

- Vi får våre pellets fra en produsent i Flå, men har backup-avtale med en svensk produsent, hvis vi har behov for ytterligere energi, sier Lilleng.

Driftssikre anlegg

Anleggene på de andre stedene i landet benytter ulik energi for sin produksjon. I Svolvær henter man varme fra Golfstrømmen, mens man har boret 100 hull i bakken for å hente varme fra fjellgrunnen i Kristiansand, der hele Sørlandssenteret er bruker. I Moss, Flå, på Storosenteret i Oslo og i et næringsområde på Åsane i Bergen blir det brukt luft/vann varmepumper.

- Våre anlegg er utrolig driftssikre og er i drift stort sett uten tilsyn hele døgnet. Vi har moderne og godt utbygde sikkerhetssystemer som sikrer driften, og hvis det likevel skulle skje noe, klarer vi å gjenopprette produksjon før kundene merker avbruddet, sier Lilleng.