0
0
0
s2smodern

HALDEN: I fjor sommer hadde familiemusikalen Den Hvite Dame urpremiere på Fredriksten Festning i Halden, og det er nå klart for en ny sesong med musikalen.

I fjor sommer hadde familiemusikalen Den Hvite Dame urpremiere på Fredriksten Festning i Halden, og det er nå klart for en ny sesong med musikalen.Musikalen høstet fantastiske kritikker og fikk blant annet terningkast seks fra Halden Arbeiderblad.

Med festningen som kulisser, og Den Hvite Dame som sies å gå igjen der, har skaperne av «Den hvite dame» et fantastisk bakteppe for å vise manusforfatteren Hanne Hagerups historie i stykket. Den historiske rammen på festningen bidrar også til å bygge omdømme både lokalt og for resten av Østfold-regionen.

Spennende og historisk

Det er klart for nye oppsetninger av stykket fra den 3. til 13. august i år, og Marita Rognøy, som er prosjektleder for musikalen, forteller at selve stykket er spennende i seg selv, men at det også viser lokal historie slik det kan ha sett ut på festningen rundt 1820 årene.
Hun forteller at det var fantastisk moro med suksessen i fjor, og at de derfor har stor tro på enda flere besøkende i år.
Rognøy mener suksessen de opplevde har klar sammenheng med viktige faktorer som kvalitet både i innhold, skuespill og sangprestasjoner, og ikke minst i musikken.
– Musikken er komponert av den klassiske tenoren Aasmund Kaldestad mens tilleggsmusikk og arrangement er levert av Matthew Reeve fra West End i London, forteller Rognøy.
Hun er også svært fornøyd med staben av skuespillere/sangere de har signert, og hun sier at de som opptrer har sterke CV-er og kan vise til erfaring både innenlands og utenfor landets grenser. Fem av hovedrollene er besatt av profesjonelle skuespillere fra den nasjonale scene, hvorav to er ekte Østfoldinger. Resten av ensemblet og de to store barnerollene er personer som representerer hele fylket.

Nytt av året

Rognøy forteller også at de til årets oppsetning har bygget større tribune og at man nå vil kunne ta imot drøyt 550 personer per forestilling. Videre er det investert stort i profesjonelt lyd- og lysdesign, noe som vil gi tilskuerne en fantastisk opplevelse med festingen som kulisser.
– Det kommer til å bli helt magisk, sier Rognøy.

Rognøy forteller at hun nå har jobbet frivillig med prosjektet i tre år, og at de nå ser at musikalen har livets rett videre fremover. Det jobbes derfor videre med å etablere musikalen som en årlig tradisjon, og at de blir en viktig del av fylkets kulturarena. Vi ønsker også å bidra til at våre folk i produksjon, støtteapparat og ikke minst på de scenen, opplever utvikling og bygger kunnskap og interesse for videre utvikling fremover, noe som igjen kan utnyttes i andre sammenhenger senere.
Vi har allerede opplevd å være et springbrett for barn og unge som har blitt hentet til andre oppsetninger blant annet i Oslo, noe som viser at folk fra Østfold også er dyktige, sier en engasjert og dedikert prosjektleder Marita Rognøy.

Jensen & Scheele støtter lokale initiativ

En av Den Hvite Dames støttespillere er bilforretningen Jensen & Scheele i Halden. Daglig leder Kjell Åge Holter og markedsansvarlig Anette Scheele (bildet) forteller at de setter pris på lokale helter som tør å satse, noen som bidrar til at Østfold settes på kartet.
Siden de har kunder fra hele Østlandsregionen benytter de seg av muligheten musikalen gir for eksponering av deres varemerke og produkter.
Jensen & Scheele er også synlige i blant annet operaen på festningen, men også i mindre arrangementer som julemarkedet og lignende.
– For oss er det viktig å bidra til at det skjer positive ting lokalt, og gjennom våre engasjementer bidrar vi med verdier til over to millioner kroner årlig til ulike idretts- og kulturorganisasjoner, noe som er relativt mye sett i sammenheng med størrelsen på vår omsetning, forteller de.
For øvrig gleder de seg stor til august og årets oppsetning, og de roser også prosjektleder Marita Rognøys intiativ, uten sånne personer hadde det ikke blitt noe av dette, avslutter de to på vegne av en fornøyd sponsor.

Siste fra Fredrikstad