0
0
0
s2smodern

FREDRIKSTAD: Fagprosjekt AS i Fredrikstad er tilbake der det hele startet i 1985, på Kjølberg Industriområde.

Fagprosjekt AS i Fredrikstad er tilbake der det hele startet i 1985, på Kjølberg Industriområde.Men lokalene er helrenoverte og innredet etter daglig leder Hans-Jørgen Sandlis ønsker. Trolig er det unikt i bransjen.

- Vårt ønske er å løfte vårt fag til et nytt nivå og å etablere et senter og en møteplass for både leverandører, arkitekter og konsulenter. Her skal vi ha miniseminarer og sammenkomster der vi drøfter nye løsninger og praktiske ideer, sier Sandli. Han har bygget opp en utstilling av ulike måter å bygge opp et tak på. I seg selv er ikke det så oppsiktsvekkende, men utstillingen er montert ved bruk av vaiere på glassvegg og fremstår ved første inntrykk som ren dekor, mer enn en praktisk utstilling av noe så trivielt som takkonstruksjoner.
- Vi er ganske fornøyd med den selv. Men den har faktisk større nytte- enn dekorasjonsverdi, selv om kombinasjonen er god. Modellene viser fire ulike måter å bygge opp et tak, enten grunnlaget er tre, betong eller noe annet. Den er både til inspirasjon og ganske fin å se på, sier Hans-Jørgen Sandli.
Selv om både innredning og detaljer ser forholdsvis kostbart ut, har Fagprosjekt holdt investeringene nede på en halv million kroner.

Rekordår i 2016

2016 ble det beste driftsåret for Fagprosjekt siden startet i 1985. Omsetningen endte på cirka 40 millioner kroner med nærmere 10 prosent resultat.
- Vi ble også kåret til Årets medlemsbedrift i Takringen, noe vi er utrolig stolte av. Takringen er en god organisasjon å være medlem i, og når vi er best på nær sagt alle kriterier foran 47 andre medlemsbedrifter er det svært inspirerende. Men det blir vanskelig å gjenta så gode år. I fjor hadde vi cirka 50 prosent markedsandel i Østfold, og det blir derfor stadig vanskeligere å forbedre seg. Vi har oppdrag i hele regionen inn mot Oslogrensen, men de aller fleste oppdragene er i Nedre Glomma, sier Sandli som har rundt 20 taktekkere ansatt.

Fremtidens tak

En av utstillingsløsningene i Taksenteret er et såkalt sedumtak, med vegetasjon som ytterste lag. Dette er fremtidens løsning, tror Hans-Jørgen Sandli.
- Vi la noen slike tak i fjor, men nå har vi bestillinger inne på flere hundre kvadratmeter. Flere skoler og offentlige bygninger har valgt en slik løsning, som er gunstig av flere grunner. For de første forsinker den vannet på vei ned ved store nedbørsmengder. Det er viktig i dag når vi stadig fortetter og avløpsledningene er for trange. I tillegg er det gunstig for insekter og dermed også fuglelivet.

Bygde velferdsrom for ansatte

- Jeg har mange utenlandske taktekkere ansatt, i første rekke fra Polen. Vi har blitt så glad i disse at vi har innredet et velferdsrom med storskjerm, playstation, bordtennis, møbler og kjøleskap, sier Hans-Jørgen Sandli.
Velferdsrommet var ferdig til bruk rundt 1. juni, og Sandli regner med at det vil bli flittig brukt.
- De fleste polakkene er arbeidspendlere og er her uten familie og venner. Derfor er det viktig at de kan få et samlingspunkt der de kan møtes, spille litt og slappe av utenom arbeidstid, sier Sandli.
Rekrutteringen til taktekkeryrket er ikke spesielt god i Norge. Derfor er to tredeler av de ansatte i Fagprosjekt utenlandske statsborgere.

Lavt sykefravær

- Felles for dem er at de er flinke fagfolk som er stabile og blir hos oss i mange år. De fleste polakkene har vært med siden vi startet på nytt i 2011. Vi legger stor vekt på å behandle våre ansatte godt. Når folk trives gjør de en bedre jobb, noe som kommer våre kunder til gode. Det er nok også derfor vi har så lavt sykefravær som halvannen prosent. Det er lavt i vår bransje.
Fagprosjekt kjøper også behandling til ansatte som trenger det, enten det er kiropraktor eller fysioterapeut. Både bedriften og ansatte er fornøyde med den ordningen.

Siste fra Fredrikstad