0
0
0
s2smodern

SARPSBORG: Da Aksel Stensholt startet Østfold Rør AS i Sarpsborg i 1967 var det uten ansatte, men med et stort gründerhjerte. I dag runder bedriften 50 år.

Da Aksel Stensholt startet Østfold Rør AS i Sarpsborg i 1967 var det uten ansatte, men med et stort gründerhjerte. I dag runder bedriften 50 år og har doblet omsetningen på bare et par år. I 2017 runder de 100 millioner for første gang og med godt resultat.

Den stabile grunnen som den tradisjonsrike rørleggerbedriften står på i dag har ikke kommet av seg selv. Det har vært både opp- og nedgangstider, og problemene har til tider tårnet seg opp. Men både Aksel og senere, sønnen Geir har hele tiden søkt seg dit oppdragene fins, enten det har vært Østfold, Oslo eller Spania, for den saks skyld. Det har gjort at de har overlevd i sterk konkurranse med lokale rørleggerbedrifter og internasjonale aktører.

Slo til

Aksel Stensholt kom til Sarpsborg fra Vestfold i 1948 og var med på å bygge opp flere fabrikker som fortsatt er i drift på Borregaard i dag. Han jobbet da som rørlegger for Oslofirmaet C. Mathiesen, men slo seg ned i Sarpsborg og startet enkeltmannsforetaket Aksel Stensholt. Etter noen års ansettelse hos tradisjonsrike Asbjørn Slorer i Sarpsborg, der han var med på å bygge opp rørleggeravdelingen, valgte han å ta det store spranget. Han kjøpte Oscarsgate 24, uten at familien visste om det, og startet Østfold Rør AS alene. Det viste seg å være et riktig valg.

Gyldne år

- Den første store jobben firmaet hadde var vannledningen over Glomma til Hafslundsiden. Jeg vet ikke om den er i bruk, men den ligger fortsatt under brua, forteller Geir Stensholt. Han overtok som daglig leder i farens firma bare 28 år gammel i 1981.
- Det var ikke enkelt å skulle styre en gjeng med rørleggere i 40-åra, men det gikk jo bra. Vi hadde flere oppdrag for Borregaard og Sarpsborg Mek. Verksted blant annet. Men Mek’en ble lagt ned og det ble vanskeligere tider. Vi fikk likevel noen svært gode år i midten av 1980-tallet, fordi vi søkte jobber der de fantes. Blant annet landet vi en rammeavtale med Oslo Lysverker og fikk en større jobb for Norsk Data, forteller Geir Stensholt.

Nedgangstider

Men oppgang varer aldri evig, og det ble tunge tider mot slutten av 80-tallet. Først døde Aksel Stensholt i 1987, og unge Geir måtte overta driften alene. Kort tid etter var det slutt på den såkalte jappetiden i Norge, og det ble trange kår for mange bedrifter.
- Da søkte vi oss til Sverige og fikk en del oppdrag der. Som en følge av det fikk vi senere oppdraget med den norske paviljongen i Sevilla under verdensutstillingen i 1992. Vi slo tre av de store konkurrentene i Oslo på pris og hadde jobb i Spania i et drøyt år. Blant annet leverte vi et anlegg for innfrysing av inngangsportalen, som besto av 90 kvadratmeter med 15 centimeter tykk stålis på ni meter høye vegger. En ganske spesiell jobb, sier Stensholt.

400 boliger pr år

Han styrte bedriften stabilt gjennom 1990- og 2000-tallet og har lenge hatt ansatte med lang fartstid og bred erfaring. I 2016 valgte han å ansette ny daglig leder utenfra og heller konsentrere seg mer om anbudsregning og prosjektering. Samme år valgte Østfold Rør å endelig åpne egen avdeling i Oslo, etter mange års virke i hovedstaden. Nå produserer bedriften cirka 400 boliger i året på oppdrag fra JM Bygg, Solid Entreprenør og Betongbygg blant annet.
- Vi valgte å etablere avdelingen av hensyn til alle våre ansatte som jobber der inne. Det er praktisk med et sted å møtes og være knyttet til.

Stor respekt

- Etter de første 50 årene ser vi nå fremover og skal trimme organisasjonen ytterligere. Det blir min hovedoppgave fremover, sier daglig leder Charlotte Løken. Hun tok over sjefsstolen høsten 2016, men har allerede rukket å bli varm i trøya.
- Det ble vedtatt en ny strategiplan i 2015 og den skal gjennomføres. Derfor er det bemannet opp på sentrale områder, og selv om det koster penger i utgangspunktet, er det en lønnsom investering. Jeg jobber i tett dialog med Geir og fokuserer på å forvalte eiernes verdier. Jeg har stor respekt for det Østfold Rør har fått til gjennom årene, men vi må også se på nye veier. Vi jobber allerede med 2018, og fordi det er mindre marginer og hardere konkurranse enn noen gang, må vi være fokuserte og bruke den kompetanse bedriften har. Vi opplever en voldsom vekst akkurat nå, og det er viktig å kontrollere denne, sier Charlotte Løken.

Betryggende

- Hun har vært flink til å innføre struktur og systemer hos oss. Jeg var mer forsiktig med slikt, men ser at det er nødvendig. I tillegg vet jeg at de ansatte blir ivaretatt på en skikkelig måte. Det er betryggende, sier Geir Stensholt.

Ansatte fra seks nasjoner

Østfold Rør AS har ansatte fra seks nasjoner. De kommer fra Norge, Sverige, Bosnia, Polen, Tyskland og Hellas. – Vi har totalt 52 rørleggere i bedriften, i tillegg til fire prosjektledere og fire ansatte i administrasjonen. Vi har vært utrolig heldig og hatt gode ansatte i alle år, sier Geir Stensholt.
Nå er bedriften i gang med å utvikle en egen serviceavdeling.
- Vi har servicekontrakter for to millioner kroner i året, og kundene skal betjenes. Derfor skal vi utvide denne virksomheten, selv om prosjekter vil være vår hovednæring også i fremtiden, sier Stensholt.
Østfold Rør fikk blant annet en større serviceavtale etter at de hadde oppdraget med utbyggingen av Tjuvholmen i Oslo, en jobb til 40 millioner kroner. De har også hatt oppdrag i Postgirobygget og hatt en rekke oppdrag for Norsk Hydro.

Siste fra Fredrikstad