0
0
0
s2smodern

SARPSBORG: PEAB AS vil videreutvikle sin satsing på BIM-prosjektering i fremtiden. De ser en rekke gevinster ved dette.

Før ombyggingen av det såkalte SA-bygget i Sarpsborg sentrum, gjennomførte entreprenøren Peab en full skanning av hele den eksisterende bygningen.

Hensikten var å kartlegge bærende konstruksjoner og avdekke eventuelle feil. Byggets vitale deler viste seg å være i overraskende god kondisjon etter mer enn 40 år, men det ble avdekket noen unøyaktigheter i forhold til den opprinnelige tegningen. Skanningen sikrer nå at byggearbeidene kan utføres uten ubehagelige og ofte kostbare overraskelser underveis.

Kart og terreng

Den velkjente avisbygningen i Østre bydel rommet for kort tid tilbake Sarpsborg Arbeiderblad og ble innviet i 1976. Men produksjonen av aviser blir stadig mindre plasskrevende, og lokalavisen produseres nå fra et mindre kontorlokale i St. Mariegate.
Ved rehabilitering av et så gammelt bygg, er det risikabelt å stole blindt på at alt i sin tid ble gjort nøyaktig slik de opprinnelige tegningene viser. Ved å skanne bærende konstruksjoner som skal brukes videre, og samkjøre dette med teoretisk 3D-modell, fikk man et kart som nå stemmer med terrenget. Det både forenkler og forbedrer byggearbeidene som skal pågå frem til juli 2018.
For Peab AS, distrikt Østfold er det første gang de gjennomfører et fullskala BIM-prosjekt på rehabilitering i denne størrelsesorden.

Papirløs produksjon

- Det har vært viktig å avdekke uregelmessigheter før gjenoppbyggingen startet. Resultatene av skanningen og de justerte tegningene er lagt inn i en 3D-modell som blir brukt av alle faggruppene under prosjektets gang. Vi er ikke helt papirløse ennå, men mye foregår nå via nettbrett og web-løsninger. Alle involverte med tilgang til nettsiden kan følge prosjektet i sanntid. Det betyr bedre koordinert arbeid, færre feil og til slutt bedre kvalitet, sier distriktssjef Østfold Geir Dammyr i Peab AS. Prosjektet har etablert et felles digitalt tegningshotell, der alle med tilgang kan logge seg på.

Kvalitetssikring

- Det er ikke hverdagskost med skanning av bygninger som skal rehabiliteres ennå, men det er på full fart inn. Det er mange fordeler med dette, og Peab AS ser at det er gevinster både kvalitetsmessig, fremdriftsmessig og økonomisk sett, sier assisterende distriktssjef Østfold Trond Bergsland.

Bygger nedover

Det tidligere avishuset står nå igjen med kun bærekonstruksjoner innvendig.
- Alt annet er revet og fjernet. Samtidig blir fasadene revet én etter én, men blir snart gjenoppbygd med en kombinasjon av plater og trekledning. Det skal også bygges balkonger utenfor hver av de 38 leilighetene. Andre, tredje og fjerde etasje blir helt identiske, med samme type leiligheter i hver etasje. Vi har så vidt startet produksjonen og bygger oss nå fra fjerde etasje og nedover. Toppetasjen blir litt annerledes, da den skal bygges oppå eksisterende etasjer. Der blir det fem større leiligheter på cirka 125 kvadratmeter med hver sin takterrasse, forteller anleggsleder Lars Gunnar Brevik.
Peab vil ha mellom 30 og 35 personer i sving på prosjektet når det er som mest hektisk rundt juletider. Peab AS distrikt Østfold, er et godt etablert distriktskontor i vekst, med stor kompetanse inne alle fagområder bygg

Fakta om Peab

• Peab er et av Nordens ledende entreprenørselskaper med 14 000 ansatte og en omsetning på 49 milliarder kroner.
• I Sverige har Peab 100 avdelinger, mens det i Norge er cirka 20
• Peab ble etablert i Norge i 1995, Peab Østfold, ble etablert i 2011, med kontor på Grålum i Sarpsborg.

Siste fra Fredrikstad