0
0
0
s2smodern

TRØGSTAD: Veidekke Entreprenør kaller støpingen av 24 leiligheter i Trøgstad for et pionerprosjekt for plasstøpt betong.

Nylig avsluttet Veidekke Entreprenør støpingen av 24 omsorgsleiligheter på Skoleenga i Trøgstad. – Et pionerprosjekt for oss etter at vi vedtok å satse sterkere på plasstøpt betong, sier prosjektleder Erik Seiersten.

Omsorgsleilighetene skal overleveres byggherren, Trøgstad kommune, på vårparten 2018. Da er hele prosjektet med leiligheter, kontorer for kommunale helse- og omsorgstjenester, kafeteria og fellesrom ferdig.

Betong fra Mysen

- Selve prosjektet er ikke blant de største for Veidekke, men inneholder alle viktige elementer for plasstøpt betong. Slik sett gir det god trening med tanke på produksjonsformen. Etter at vi valgte å ta vare på den kompetansen organisasjonen har bygget opp gjennom mange år, har vi styrket staben med flere forskalingssnekkere. I Trøgstad hadde vi seks mann pluss en innleid jernbinder på plass. De startet støping av fundament og vegger før ferien og avsluttet tidligere i høst. Ferdigbetongen ble levert av Mona Betong på Mysen, og er med andre ord så kortreist den kan bli. I Østfold er det aldri langt til en betongleverandør, sier Seiersten.

Flere fordeler

Veidekke Entreprenør har som mål å bevare håndverkstradisjonene, selv om prefabrikkerte elementer i de fleste tilfeller er like gode teknisk og resultatmessig. Plasstøpt betong har imidlertid flere fordeler når det gjelder fleksible løsninger og forutsigbare priser. Prisen på elementer har en tendens til å variere mye, avhengig av aktiviteten i markedet. I dagens marked faller elementer relativt dyrt ut. Ferdigbetong koster i grove trekk det samme uavhengig av markedssituasjonen.
- Så lenge vi har kompetanse kan vi løse langt flere oppgaver med plasstøpt enn med elementer. Mens geometrien er viktig for bruk av elementer, står vi langt friere til kreative løsninger med betong. Alt kan egentlig plasstøpes, men alt kan ikke prefabrikkeres, sier prosjektlederen.

Vil rekruttere flere

- Vi mener det er viktig å overføre kompetansen rundt plasstøpt betong til nye generasjoner. Men i dag er det lettere å rekruttere tømrere enn forskalingssnekkere. Vårt mål er å ansette lærlinger og utvikle dem til å bli gode, langvarige medarbeidere i Veidekke Entreprenør. Derfor er det litt synd at skolene ikke er mer aktive og informerer bedre om mulighetene. Veidekke er selv svært aktive overfor skoler og lærlingorganisasjoner, sier Erik Seiersten.

 

 

Siste fra Fredrikstad