- Utdannede ledere får de beste medarbeiderne

0
0
0
s2smodern

- Godt utdannede ledere vinner kampen om de beste medarbeiderne i fremtiden, sier administrasjonsdirektør Åshild Egerdal i Statens Landbruksforvaltning.

- Godt utdannede ledere vinner kampen om de beste medarbeiderne i fremtiden. Det sier administrasjonsdirektør Åshild Egerdal i Statens Landbruksforvaltning.

Hun foreleser innen organisasjonspsykologi og personalledelse for næringslivsledere ved Høgskolen i Østfold.

- Kampen om den beste kompetansen blir ikke lettere i årene som kommer, og gode ledere vil være attraktive for de beste kandidatene. Derfor gir den typen kompetanse man tilegner seg gjennom høyskolens studier et klart fortrinn i arbeidsmarkedet. Flinke folk får lyst til å jobbe med gode ledere, sier Egerdal.

Viktig fagperson

Hun er opprinnelig fra Sarpsborg og har en solid bakgrunn fra ledelsesfag. Før hun tok plass i direktørstolen i SLF jobbet hun som leder på ulike nivåer i Skatteetaten, Helfo og fylkeskommunen blant annet.

- Det er viktig for oss å kunne tilby en fagperson som Åshild Egerdal til næringslivet, sier førstekonsulent Antonella Serrano-Fladberg. – Hun bruker sine egne erfaringer fra arbeidslivet i forelesningene. Dette gir en helt annen verdi for studentene enn bare teoretisk kunnskap, sier hun.

Lønnsomme studier

- Alle som i dag jobber med mennesker på et eller annet plan har nytte av kunnskap innen både arbeidsrett, personalledelse og gruppepsykologi. En leder utøver ikke ledelse før det inngår i en samhandling med andre mennesker. Da er det viktig å vite hvilke mekanismer som er tilgjengelige og hva som skjer i den enkelte situasjon. Da får man til mye mer og medarbeiderne vil føle seg sett og godt behandlet. Derfor er studiene lønnsomme for de fleste ledere, sier Åshild Egerdal. Hun tror den relasjonelle kompetansen er undervurdert hos mange ledere i dag.

- Ja, det tror jeg. Men det finnes mange gode næringslivsledere i Norge, og det er viktig å huske på at en leder ikke kun skal jobbe med personalspørsmål og administrasjon. En leder har ansvar for at virksomheten fungerer og at man tjener penger, men et viktig verktøy for å få til dette er dyktige medarbeiderne. Det å ha relasjonell kompetanse kan rett og slett være et stort konkurransefortrinn sier Egerdal. En leder som er trygg på seg selv og har kunnskap om personalledelse, vil ofte bli opplevd som en god leder av medarbeiderne. 

Fra ulike nivåer

De som velger å studere organisasjonspsykologi, eller personaladministrasjon og personalledelse i SKUT-regi kommer fra ulike nivåer i samfunnet. I salen sitter som regel både næringslivsledere, offentlig ansatte, politikere, organisasjonsansatte og personer som ønsker en lederstilling i fremtiden. Det er både kvinner og menn og som regel er de mellom 30 og 60 år. Felles for dem alle er at de ønsker å bedre kompetansen innenfor de tre fagområdene.

- Sammensetningen er ofte en styrke, mener Åshild Egerdal. - Alle har ulik erfaring og den er viktig og skaper dynamikk i de diskusjoner vi har under forelesningene.

Du kan lese mer om hvilke deltidsstudier du kan ta på www.hiof.no/skut. Her kan du også melde deg på og sjekke hvor mange studiepoeng hvert studium gir.