0
0
0
s2smodern
Lyseksperter advarer mot useriøse og billige produkter når høsten kommer. Produktsjef Magnus Larsen hos den norske distributøren Hellanor sier han er bekymret for utviklingen i markedet.

Hvis du mener ekstralys på bilen er en god sikkerhet på mørke norske veier, bør du være nøye med hva du investerer i. Det popper opp mer eller mindre useriøse nettbutikker nærmest hver eneste dag. Her selges billigprodukter og piratkopier over en lav sko. Selv om lysene kanskje koster mindre i utgangspunktet, kan det til slutt bli en dyr affære. I tillegg til å være ulovlige, kan lysene være direkte trafikkfarlige og skape risikosituasjoner i trafikken.

I verdenstoppen

- Ekstralys er ikke bare reflektor, lyspære og glass. Hella bruker store ressurser på utvikling og forbedring av sine produkter hvert år. Resultatet er at varene holder, de virker som de skal, det fins reservedeler og support, de er godkjente for bruk på norske veier og ikke minst; de gir gode opplevelser for brukeren, sier Larsen.

Tyske Hella som eier den norske importøren er helt i verdenstoppen også når det gjelder originale lys og arbeidslys. I Norge er det Hellanor i Nittedal som importerer og distribuerer produktene via 23 avdelinger over hele landet. Hellanor vet hva de snakker om når de gir råd om bruk av ekstralys til bil og arbeidslys for traktorer og annen arbeidsredskap.

Langt fremme

- Utviklingen i bransjen er nærmest galopperende, men Hella ligger i front når det gjelder forskning og utvikling av nye og eksisterende produkter. Bilmerker som BMW, Audi, Mercedes, Porsche og Opel samarbeider tett med Hella om utvikling av originallys. Alle disse ligger langt fremme på dette området, sier produkt- og markedsdirektør Børre Kristoffersen i Hellanor.

Riktig arbeidslys

Magnus Larsen tror mange som lar seg friste til å handle billig på nett, ofte blir lurt av både falsk merking og feilaktige fakta om lysstyrke.

- Vi opererer med begrepene falsk og ekte Lumen, som er begrep på hvor mye lys som strømmer ut av lampene. Hella er nøye på å utføre målingene i korrekt arbeidstemperatur, mens mange konkurrenter ikke gjør det. Resultatet er at våre lys kan se svakere ut på papiret, mens det i virkeligheten er stikk motsatt. Dette er viktig også for arbeidslys, da det kan være slitsomt å jobbe i mange timer med for eksempel en graver som er utstyrt med et arbeidslys som er svakere enn man trodde da man kjøpte det.