fbpx

Bygger Norges flotteste renseanlegg

– Vi bygger for fremtidige generasjoner, sier Adel Al-Jumaily, daglig leder og prosjektleder i MIRA IKS om prosjektet som koster rundt 550 millioner kroner.

MIRA IKS er et interkommunalt selskap eid av de tre kommunene Gjerdrum, Fet og Sørum. I februar 2015 ble spaden satt i jorda for det nye avløpsrenseanlegget på Tangen i Sørumsand. Anlegget, som har en prislapp på rundt 550 millioner kroner, skal stå ferdig i september.

Norsk rekord

– Det er et komplisert anlegg, men takket være god planlegging har alt gått etter planen, sier Adel Al-Jumaily om det 5500 kvadratmeter store anlegget som blant annet omfatter 13 pumpestasjoner og dropptanker, 207 grunneieravtaler og 35 kilometer med ledninger.

En del av ledningen har blitt gjenstand for ekstra oppmerksomhet. Glomma ble nemlig krysset ved hjelp av styrt boring. Med 1260 meter styrt boring satte man norsk rekord.

– Vi kunne lagt ledningen på bunnen av Glomma, men av hensyn til Fetsund lensemuseum og tømmerlensene som står ute i elva valgte vi styrt boring.

Biogass og jordforbedring

Selv om alt går etter planen for det supermoderne avløpsrenseanlegget ser Al-Jumaily en utfordring.

– Utfordringen er sluttproduktet og slamhåndteringen. Det er ikke vedtatt eller planlagt noen løsning her. Slammet skal kjøres til Drammen, og det er ikke heldig at transporten skjer gjennom flere byer. Miljømessig er ikke transport bra, men vi får heller ikke utnyttet ressursene i slammet selv. Slammet kan brukes til både biogass og jordforbedring for å nevne et par produkter. Et slambehandlingsanlegg ville kostet 50-60 millioner kroner.

Ingen prisøkning

Hva får en så stor investering å si for avgiftene til kundene?

– Det hyggelige er at investeringen ikke får noen påvirkning på den enkelte kundes kostnader. Gebyrsatsene forblir på 25 kron er, selv om det i utredningen ble skissert en kubikkliterpris på 31 kroner. Det synes vi er hyggelig.

Adel Al-Jumaily forteller at de med det nye renseanlegget også tar høyde for den voldsomme innbyggerøkningen som kommer i Akershus.

– Vi har lagt oss på det høyeste anslaget fra Statistikk Sentralbyrå og har bygd for fremtiden. Det betyr at anlegget skal holde til minst 2060. I tillegg er det lagt opp til at renseanlegget lett skal kunne bygges ut, sier den daglige lederen som også synes byggingen av anlegget får mye oppmerksomhet i form av besøk fra andre kommuner.

0
0
0
s2smodern