KBV øker sikkerheten på norske veier

0
0
0
s2smodern
Bilverksteder som lar KBV AS sjekke kvaliteten på arbeidet kan redusere feilmeldingene med opp til 50 prosent første året.

– De fleste ønsker å levere god kvalitet, men arbeidspresset er stort i dag, sier daglig leder i KBV Norge AS, Geir Wensberg. Han har jobbet med bil og motor siden 1974 og har sett mye på norske verksteder. Nå er tilstanden bedre ikke minst takket være de uanmeldte kontrollene. I gjennomsnitt utfører KBVs inspektører mellom 400 og 500 kontroller per måned ved norske verksteder, noe de har gjort i 10 år i 2016.

I dag samarbeider de tett med blant annet Møller Gruppen, Snap Drive, Motor Forum, Bertel O Steen, forsikringsselskapet If og flere andre som ønsker å tilby sine kunder feilfrie reparasjoner. Det er faktisk mulig.

40 prosent feil

- Det er dessverre ikke mange feilfrie verksteder, men vi har heller ikke satt som mål å komme ned på null anmerkninger. Vi anser det som urealistisk, da alle gjør små feil, det blir gjort stadig vekk på alt fra sykehus til skoler også, men det skal ikke store saken til før vi registrerer og rapporterer, sier Wensberg. Han anslår feilmengden til å ligge på cirka 40 prosent hos de verkstedene som ikke utfører kontroller. Da er både stort og små bemerkninger med i oversikten.

- Noen foretrekker egne interkontroller, men det viser seg at de ofte har like stor feilandel som andre. Når KBV har vært involvert, går anmerkningsandelen raskt ned til mellom 20 og 30 prosent allerede første året. Deretter jobber vi oss sakte, men sikkert ned mot 10 prosent, som vi anser å være et rimelig mål.

Ønsker kvalitet

Geir Wensberg er litt frustrert over presset mange verksteder opplever i dag når det gjelder priser og hastighet. Forsikringsselskaper presser på for å utbedre kollisjonsskader rimeligst mulig, mens alt fra privatpersoner til importører/bilforhandlere og ledelse presser på for å gjøre så mange reparasjoner som mulig i løpet av kortest mulig tid. Dette kan gå ut over arbeidet. Men det behøver ikke det med gode arbeids-rutiner.

- Samtidig ønsker ledelsen i verkstedene å levere kvalitet og ser at det er enklere for oss å nå frem med våre synspunkter på verkstedgulvet, siden vi kommer utenfra. Vi samarbeider i dag meget godt med de partneren vi har, og de tilbakemeldingene vi får er utelukkende positive. Vi ønsker imidlertid at flere verksteder vil se verdien i å la seg kontrollere. Det er en fordel for alle om man slipper omarbeid og misfornøyde kunder. Det er utvilsomt god økonomi. Dessuten handler det ganske ofte om ren sikkerhet. Kravet for å kunne benytte KBV-systemer er bare at verkstedet er offentlig godkjent av Statens Vegvesen. Rapportene som utarbeides forblir interne og skal bidra til en forbedring av egen virksomhet.

Uavhengig virksomhet

KBV Norge AS er en helt uavhengig og privateid virksomhet som har utviklet sine systemer i samarbeid med KBV i Sverige. KBV Norge er og vil være nøytrale i bransjen. KBV Norge utfører i tillegg bransjetilpassede PKK-kurs i samarbeid med tidligere stasjonssjef ved Statens Biltilsyn i Oslo, Jan Haagensen.