Åpner mottak av jern og metaller

0
0
0
s2smodern
1. oktober startet Stena Recycling mottak av mindre mengder jern og metaller for sortering og gjenvinning.

Nå står de foran åpningen av et større mottak og venter pågang fra en rekke virksomheter som tidligere har måttet kjøre til Oslo for å levere.

- Det begynner å bli dyrt å passere bomringene for å levere avfall i Oslo. Vårt nye mottak på Ausenfjellet blir et økonomisk gunstig alternativ for våre kunder nord for Oslo. Vi bygger nå et større mottaksanlegg hvor vi øker vår kapasitet betydelig. Når vi åpner i begynnelsen av desember vil vi kunne håndtere 15 – 20 000 tonn metaller årlig. I tillegg har vi kapasitet til mellom 5 000 og 10 000 tonn i pressa, sier ansvarlig for metallgjenvinning på Stena Recycling Frogner, Børge Solvang.

Store verdier

Etter åpningen av småkundemottaket i oktober har metallgjenvinningen økt kraftig på Ausenfjellet. Foreløpig er det mindre virksomheter og privatpersoner som velger å levere hos Stena Recycling, men flere større kunder venter på at hovedmottaket skal åpne.

- Bedrifter kan levere selv, eller vi henter større eller mindre kvanta ute hos våre kunder ved behov. Det ligger store verdier på lager i mange bedrifter, og ikke alle er klar over at de får godt betalt for metallene. Vi har mindre rørleggerbedrifter innom som leverer rørkapp og annet avfall og får med seg 30 – 40 000 kroner tilbake årlig. Det er alltid hyggelig å se de positive reaksjonene, sier miljørådgiver Mads Borgen. Han legger til at Stena Recycling betaler for metallene ved levering, uten opphold.

Bred kompetanse

Beliggenheten på Ausenfjellet Næringspark i Frogner er både hensiktsmessig og effektiv. Anlegget er nært E6, og er lagt opp slik at bilene kan komme raskt inn, levere avfallet og komme kjapt ut igjen. Stena legger stor vekt på effektivitet og en rasjonell virksomhet, slik at næringslivskundene opplever enn reell tidsbesparelse i forhold til å måtte kjøre til hovedstaden.

- Hele Stenas organisasjon har dessuten bred kompetanse på avfallshåndtering, spesielt innenfor jern og metaller. Stena startet i 1939 som skraphandler i Göteborg, og selv om mange kanskje forbinder firmanavnet med bilferjer til Danmark, er det håndtering av metaller som er vår opprinnelige geskjeft. Konsernet omsetter i dag for 65 milliarder kroner, forteller Børge Solvang.

Fullverdig råvare

Alle metaller som blir levert på Ausenfjellet blir først sortert og rengjort for annet enn metall. I dag kommer mange metalldeler med en plastbit hengende på, og dette må fjernes og sorteres ut før alt metall «shreddes» og presses til baller. Det meste av aluminiumet blir levert til Stenas eget aluminiumsverk i Sverige, men mye blir også levert ulike aluminiumsprodusenter i Norge. Alt jernskrap blir også klargjort slik at restene kan leveres som fullverdig råvare til smelteverkene.

- Vi ser frem til åpningen av hele vårt nye mottak i desember, da vi endelig kan gå aktivt ut og gi anbud på større prosjekter. Hittil har ikke mottaket vært egnet for dette, men nå skal vi tilby næringslivet vår kompetanse, vår fordelaktige lokasjon, våre gode priser og vår uovertrufne service, sier Mads Borgen.