fbpx
Naringsliv.no
 

Fra nyttårsaften 2018 er det ikke tillatt å benytte annet enn godkjente kassaapparater i norske virksomheter. Nå har markedet våknet, og AS Frankering & Kopiservice i Sarpsborg klargjør nye kasser hver eneste dag.

- Vi nærmer oss levering av 200 nye kasser hittil i år, sier daglig leder Dag Christoffersen.

Hans medarbeidere har hendene fulle og oppfordrer nå etternølerne om å bestille kasser før sommeren. Det kan bli mangel på produkter utover høsten, når resten av markedet våkner.

- Som følge av dette har vi valgt å holde åpnet hele sommeren. Vi vet at det fortsatt er mange som ennå ikke har bestilt, og vi vil gjøre alt for at våre kunder skal komme i mål før fristen. De som ikke rekker dette risikerer nemlig en bot på mer enn 11 000 kroner ved kontroll.

Større pågang

Pågangen hos AS Frankering & Kopiservice har vært stor i hele år. Likevel tror ikke Trond Johansen at toppen er nådd.

- Noen antydet at det var behov for utskifting av mer enn 100 000 kasser, og trolig er det fortsatt flere titusener som har ikke-godkjente modeller. Derfor forbereder vi oss på enda større pågang etter ferien og helt inntil nyttår, sier Johansen.

Enkle i bruk

Sarpsborg-bedriften har lenge forhandlet et norskutviklet system til de nye kassaapparatene. Kasser kan leveres i ulike størrelser og tilpasses etter behov for funksjonalitet. Kundene trenger ikke gjøre annet enn å be en av konsulentene stikke innom, så blir det gjort en behovsvurdering og gitt en anbefaling om type kasse.

- Noen er fortsatt litt usikre på overgangen, men kassene er svært enkle i bruk, og de fleste lærer seg dette på kort tid. Er det problemer, hjelper vi gjerne til med både tilpasninger og opplæring, sier Dag Christoffersen.

Gjelder alle

Det er skattemyndighetene som ligger bak endringen av kassaloven. De eneste virksomheter som er unntatt kravet er de som omsetter under 50 000 kroner årlig. Blant kravene til kassasystemene er at det skal kunne registrere betaling med ulike typer betalingsmiddel, det skal ha klokke som skal justeres for sommertid, og det skal ha klart skille mellom positive og negative beløp på alle kvitteringer, rapporter og i elektronisk journal.