Superkjøl øker matens holdbarhet

FREDRIKSTAD: Superkjøl er en forholdsvis ny metode for å bevare fersk mat lenger. Kjølemetoden kan redusere behovet for konserveringsmidler.

Superkjøl er en forholdsvis ny metode for å bevare fersk mat lenger. Kjølemetoden som leveres av Glacio i Fredrikstad kan også redusere behovet for konserveringsmidler og dermed gjøre maten sunnere.

Superkjøl kjøler matvarene til en temperatur under frysepunktet, nemlig fra 0 til 2 minusgrader. Hittil har kjølevarer blitt lagret i mellom 0 og pluss 4 grader. Typen matvare avgjør den nøyaktige temperaturen som gir optimalt resultat. Kjølemetoden forlenger imidlertid holdbarheten som ferskvare betydelig både for fisk og kjøtt. For eksempel lagrer Glacio i Fredrikstad importert storfekjøtt som kan selges videre som ferskt hele seks måneder senere, takket være superkjøl.

Bedre kvalitet

Glacio er en av de første logistikkoperatørene som satser på superkjøl og daglig leder Thomas Karlsen tror at løsningen vil overta stadig flere kjøleoppdrag for bedriften. I dag har Glacio 5.000 palleplasser på sitt kjølelager på Øra, og 4 000 av dem er på superkjøllager.

- Vi anbefaler superkjøl til alle våre kjølekunder, uansett produkt. Det er store fordeler ved dette og så lenge prisen er den samme, er gevinsten bedre kvalitet og bedre priser på matvarene. Når det gjelder fersk laks kan superkjøl redusere transportkostnadene betydelig, da bilene slipper å transportere opp til 20 prosent is, sier Karlsen.

Konserveres bedre

Lavere kjøletemperatur vil også være en gave til de som er opptatte av økologisk mat. Siden superkjøl konserverer fersk mat på en bedre måte, kan behovet for konserveringsmidler reduseres. Selv om de fleste konserveringsmidler i dag er både naturlige og ufarlige, er mange opptatte av å få ned bruken.

Kraftig utvikling

Glacio etablerte seg på Øra utenfor Fredrikstad i 2009 og har vokst raskt etter det. Som en avdeling av KS Thermo Transport i Sarpsborg skulle Øra-avdelingen først og fremst benyttes til omlasting i tempererte og rene miljøer, samt kontrollert tining og nedfrysing i vindtunneler. Denne virksomheten er fortsatt i gang, mens selve lagerkapasiteten er kraftig utvidet. Det første lageret på 2 200 kvadratmeter ble oppført i 2012 og samtidig solgte KS denne delen av virksomheten til søsterbedriften Glacio på Rudskogen. Der ligger den største frysevirksomheten med Nortura som hovedkunde. I 2017 sto neste byggetrinn klart på Øra, men selv etter utvidelsene er det godt belegg.

- På frysesiden ligger vi på 90 % belegg, noe som egentlig kan karakteriseres som fullt. Nå er vi totalt 16 ansatte i Rakkestad og på Øra, men på grunn av sesongvariasjoner må vi leie inn ekstramannskaper fra tid til annen, sier Thomas Karlsen.

Superkjøl øker matens holdbarhet

Superkjøl øker matens holdbarhet

Superkjøl øker matens holdbarhet

0
0
0
s2smodern

FREDRIKSTAD: Superkjøl er en forholdsvis ny metode for å bevare fersk mat lenger. Kjølemetoden kan redusere behovet for konserveringsmidler.

Superkjøl er en forholdsvis ny metode for å bevare fersk mat lenger. Kjølemetoden som leveres av Glacio i Fredrikstad kan også redusere behovet for konserveringsmidler og dermed gjøre maten sunnere.

Superkjøl kjøler matvarene til en temperatur under frysepunktet, nemlig fra 0 til 2 minusgrader. Hittil har kjølevarer blitt lagret i mellom 0 og pluss 4 grader. Typen matvare avgjør den nøyaktige temperaturen som gir optimalt resultat. Kjølemetoden forlenger imidlertid holdbarheten som ferskvare betydelig både for fisk og kjøtt. For eksempel lagrer Glacio i Fredrikstad importert storfekjøtt som kan selges videre som ferskt hele seks måneder senere, takket være superkjøl.

Bedre kvalitet

Glacio er en av de første logistikkoperatørene som satser på superkjøl og daglig leder Thomas Karlsen tror at løsningen vil overta stadig flere kjøleoppdrag for bedriften. I dag har Glacio 5.000 palleplasser på sitt kjølelager på Øra, og 4 000 av dem er på superkjøllager.

- Vi anbefaler superkjøl til alle våre kjølekunder, uansett produkt. Det er store fordeler ved dette og så lenge prisen er den samme, er gevinsten bedre kvalitet og bedre priser på matvarene. Når det gjelder fersk laks kan superkjøl redusere transportkostnadene betydelig, da bilene slipper å transportere opp til 20 prosent is, sier Karlsen.

Konserveres bedre

Lavere kjøletemperatur vil også være en gave til de som er opptatte av økologisk mat. Siden superkjøl konserverer fersk mat på en bedre måte, kan behovet for konserveringsmidler reduseres. Selv om de fleste konserveringsmidler i dag er både naturlige og ufarlige, er mange opptatte av å få ned bruken.

Kraftig utvikling

Glacio etablerte seg på Øra utenfor Fredrikstad i 2009 og har vokst raskt etter det. Som en avdeling av KS Thermo Transport i Sarpsborg skulle Øra-avdelingen først og fremst benyttes til omlasting i tempererte og rene miljøer, samt kontrollert tining og nedfrysing i vindtunneler. Denne virksomheten er fortsatt i gang, mens selve lagerkapasiteten er kraftig utvidet. Det første lageret på 2 200 kvadratmeter ble oppført i 2012 og samtidig solgte KS denne delen av virksomheten til søsterbedriften Glacio på Rudskogen. Der ligger den største frysevirksomheten med Nortura som hovedkunde. I 2017 sto neste byggetrinn klart på Øra, men selv etter utvidelsene er det godt belegg.

- På frysesiden ligger vi på 90 % belegg, noe som egentlig kan karakteriseres som fullt. Nå er vi totalt 16 ansatte i Rakkestad og på Øra, men på grunn av sesongvariasjoner må vi leie inn ekstramannskaper fra tid til annen, sier Thomas Karlsen.