fbpx

Når meteorologene melder om en skiftende værtype med temperaturer rundt 0 grader, går produksjonen av strøsand for fullt hos Fossens Eftf. på Mysen.

På det de kaller «en god helg» leverer de 1.000 tonn strøsand med salt til store deler av veinettet i Østfold.

Det er selskapene Veidrift og Mesta som er de to store kundene på strøsand hos Fossens Eftf. Produksjonen går for fullt når det er «vær til det», noe det har vært ganske ofte så langt i vinter. Daglig leder Ingar Kasbo Jensen kan ikke være annet enn fornøyd med sesongen.

- Det som ofte kalles møkkavær med noen plussgrader, litt nedbør og så noen minus, er perfekt for oss. Ofte produserer vi ca. 25.000 tonn med strøsand, men det kan bli noe mer i år hvis værtypen fortsetter, sier Jensen.

Blander inn salt

Strøsanden fra Monaryggen blir brukt over hele fylket, hovedsakelig på mindre veier, fylkesveier, gangstier og parkeringsplasser. Men det er mye arbeid før sanden havner på veien. Hos Fossens er det etablert et betydelig produksjonsanlegg og plass til flere tusen tonn ferdigprodusert strøsand.

- Etter at vi har hentet ut sanden skal den gjennom sorteringsanlegget. Vi sorterer ut alt over seks millimeters størrelse, så det blir ca. 50 prosent igjen av den tilførte mengden. Vi må ha finkornet sand for å redusere risikoen for steinsprut, men også for at sanden skal kunne passere sprederne. Når sorteringen er ferdig, blir den tilsatt to prosent salt, noe som både holder sanden myk i kuldeperioden, og får den til å fryse fast i isen når den strøs ut. Dette er et miljøvennlig alternativ til den rene saltoppløsningen som blir brukt på de største veiene.

Permafrost i Østfold

De ansatte ved Fossens Eftf. produserer det meste av strøsanden under vanlige arbeidsdager, men ofte hentes den ut i helgene. Det styres av et kortsystem, som gjør kundene i stand til å komme seg inn og laste sanden selv. Det er sjelden ansatte må rykke ut i helgene, men skjer det noe ekstraordinært, er de raskt på plass.

- Det har hendt vi har hatt folk her til jul og nyttår, men det er heldigvis sjelden. Som regel klarer vi oss med vanlig arbeidstid, men vi kan ikke produsere for mye til lager. Har vi store mengder ferdigblandet sand liggende, kan store mengder regn ødelegge den ved at saltet blir løst opp og renner til bunns. Er det store hauger med våt grus, kan denne fryse til hvis det kommer kulde, og da er sanden ubrukelig. Er det snakk om store mengder, rekker ikke haugen engang å tine opp i løpet av en hel sommer. Da må vi bare skrape av litt etter litt etter hvert som det tiner, men noen ganger kommer vi ikke helt inn før kulda kommer tilbake, sier Ingar Kasbo Jensen.