fbpx

- Skatt på de fleste frynsegoder

- I dag har skattenettet blitt så finmasket at det fanger opp det meste av såkalte frynsegoder. Selve begrepet er derfor noe misvisende, sier daglig leder Even Bolstad i HR Norge.

Det er fra en tid hvor dette var en måte å fore ut goder delvis motivert av å unngå beskatning. Det sier daglig leder Even Bolstad i HR Norge til Arbeidsgiver.

«Bang for the buck»

- Mange virksomheter investerer store penger i frynsegoder, men får ikke så mye igjen. De «drukner» og blir etter kort tid tatt som en selvfølge. Dette kan for eksempel være subsidiert lunsj. Dersom den enkelte skal betale dette med ikke-beskattede midler dreier det seg fort om mange tusenlapper i året. Verdsetter den jevne ansatte dette, og får virksomheten «return on investment» på det man legger inn av ressurser, spør Bolstad seg.

Rekruttere – Motivere – Beholde

Mange virksomheter har ikke et tydelig grep rundt hvorfor de gir de godene de har. Noe er mest rettet mot å rekruttere, noe kan virke i forhold til å motivere mens flest kanskje er rettet mot å beholde.

- Dersom utfordringen er å betale høy inngangslønn kan det være at noen goder med fordel kunne vært flyttet fra behovet for å beholde og over til direkte lønn.

Godt for noen – uvesentlig for andre

Alle frynsegoder virker ikke like godt på alle arbeidstakere.

- For eksempel barnehage er fantastisk bra for barneforeldre som ikke har barnehageplass. Ekstra ferie for de som nærmer seg pensjonsalder er tilsvarende fint for den andre enden av aldersskalaen. De som har mest kompetanse fra før verdsetter ofte ytterligere kompetanseutvikling høyere enn de som har lite i bunn. Når man velger å gi denne typen goder treffer mange tiltak godt mot noen, samtidig er det skivebom i forhold til andre. Jeg er usikker på om virksomhetene er bevisst på valgene og om de samsvarer med hvor man ønsker, og har behov for, å treffe?

Ikke alt kan måles i penger

Kanskje bør vi slutte å snakke om frynser og i stedet omtale det som tilleggsgoder.

Eksempelvis settes det ofte likhetstegn mellom kompetanseutvikling og eksterne kurs. Men den viktigste kompetanseutviklingen finnes i selve jobben og i møte med kunder, leverandører og andre.

- Mye kompetanseutvikling ligger også i å bli satt på spennende prosjekter og kanskje få et internt kurs. Hva med godt arbeidsmiljø? Lederskap? En arbeidssituasjon som aktivt legger til rette for å kombinere et godt jobb- og privatliv? Jeg er ikke sikker på om arbeidstakere verdsetter dette i tilstrekkelig grad, sier Even Bolstad.

Bolstad har rangert de beste skattefrie frynsegodene i siste nummer av Arbeidsgiver.

0
0
0
s2smodern